Γονείς με ανήλικο στο Δημόσιο. Το παλαιό καθεστώς συνταξιοδότησής τους.

Για τη συνταξιοδότηση των γονέων ανηλίκων από τον δημόσιο τομέα, κρίσιμο είναι το πότε θεμελιώνεται το δικαίωμα. Δηλαδή, το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε συμπληρώνεται η 25ετία.

 

Αναλυτικά, για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992, ισχύουν τα εξής:

  • Οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 είναι οι μεγάλες κερδισμένες, καθώς η «έξοδος» γίνεται με 25ετία σε ηλικία 50 ετών.
  • Αντιθέτως, δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, με αποτέλεσμα η σύνταξη να καταβάλλεται στα 65.
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις και απαιτείται η συμπλήρωση του 52ου έτους για τη συνταξιοδότηση με 25ετία.
  • Άνδρες με ανήλικα παιδιά που θεμελίωσαν δικαίωμα μέσα στο 2011. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια υπηρεσίας σε ηλικία 52 ετών.
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα το 2012. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, σε ηλικία 55 ετών με 25 χρόνια υπηρεσίας.
  • Άνδρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα. Ανήκουν στους «τυχερούς» του ασφαλιστικού, καθώς ισχύουν μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.
  • Άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι χαμένοι, καθώς δεν ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους γονείς ανήλικων τέκνων. Η «έξοδος» γίνεται σε ηλικία 65 ετών με 25 έτη υπηρεσίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close