Σύνταξη διπλοασφαλισμένων, παράλληλη ασφάλιση και υπολογισμός προσαύξησης σύνταξης.

 

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΠΛΟΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ& ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ποιοι υπάγονται

-Οι μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένοι (παλαιοί ασφαλισμένοι), που μέχρι 31.12.2016 υπάγονταν, λόγω άσκησης περισσοτέρων της μιας επαγγελματικών δραστηριοτήτων, υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο ή πρώην φορέων κύριας ασφάλισης και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 13.05.2016 και μετά.

-Οι από 1.1.1993 ασφαλισμένοι (νέοι ασφαλισμένοι), που μέχρι 31.12.2016 είχαν περισσότερες της μιας επαγγελματικές δραστηριότητες και είχαν επιλέξει να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους και στο δεύτερο φορέα καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

-Οι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, ς, οι οποίοι από 1.1.2017 καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2017 και μετά στον ΕΦΚΑ.

Τι γίνεται με τον χρόνο ασφάλισής τους


Μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν είτε για τη θεμελίωση ενός συνταξιοδοτικού δικαιώματος και λήψης προσαύξησης ή για θεμελίωση δύο συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων .

Πως μπορεί να βγει κάποιος στην σύνταξη

Δικαίωμα για τη λήψη σύνταξης θεμελιώνεται εάν πληρούμε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τουλάχιστον σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης χωρίς να ελέγχονται οι προϋποθέσεις του άλλου φορέα. .

Εάν πληρούνται και οι προϋποθέσεις για τον δεύτερο Φορέα >> δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη

Εάν δεν πληρούνται και οι προϋποθέσεις για τον δεύτερο Φορέα >> προσαύξηση σύνταξης

Παράδειγμα:Μηχανικός ασφαλισμένος στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ υποβάλλει την 12.1.2018 αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ. Για να λάβει σύνταξη πρέπει να πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις είτε του πρώην ΕΤΑΑ είτε του πρώην ΟΑΕΕ.

Εάν πληροί τις προϋποθέσεις μόνο του ΕΤΑΑ, τότε για το χρόνο ασφάλισής του στον πρώην ΟΑΕΕ μέχρι 31.12.2016 θα χορηγηθεί προσαύξηση , ενώ ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από 1.1.2017 έως 11.1.2018, θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Εάν πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και στους δύο φορείς , τότε μπορεί να λάβει:
– μία εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και προσαύξηση σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης ή
– μία εθνική σύνταξη και δύο ανταποδοτικές συντάξεις.

Στον αιτούντα τη σύνταξη χορηγείται το συμφερότερο ποσό που προκύπτει από τους δύο υπολογισμούς.

Παράδειγμα με θεμελίωση και σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς:Ιδιωτικός υπάλληλος και ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης, παλαιός ασφαλισμένος, έχει 20 παράλληλα έτη ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ έως 31.12.2016 και ένα έτος ασφάλισης από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ ως μισθωτός και ως ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης. Ο ασφαλισμένος με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το έτος 2018 για λήψη σύνταξης.

Παράδειγμα με διπλή ασφάλιση χωρίς δικαίωμα σε προσαύξηση/ δεύτερη ανταποδοτική: Ιατρός, παλαιός ασφαλισμένος, ο οποίος έχει ιδιωτικό ιατρείο και παράλληλα εργάζεται και σε ιδιωτική κλινική. Μέχρι 31.12.2016 κατέβαλε μία ασφαλιστική εισφορά στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ. Από 1.1.2017 καταβάλλει υποχρεωτικά τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως ανεξάρτητα απασχολούμενος και ως μισθωτός υπέρ ΕΦΚΑ.

Ο ασφαλισμένος θα λάβει μία εθνική σύνταξη, μία ανταποδοτική σύνταξη για το συνολικό χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και στον ΕΦΚΑ.

Προσοχή: Eφόσον τα πρόσωπα που καταλαμβάνει η παρούσα Εγκύκλιος έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 13.5.2016 και εφεξής, θεωρείται ότι έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα συνταξιοδότησης και στον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης.

Σημαντικό: Ειδικά για το Δημόσιο εξακολουθεί να απαιτείται η λύση υπαλληλικής σχέσης για τη χορήγηση σύνταξης από τον ΕΦΚΑ Με άλλα λόγια, παράλληλα εργαζόμενος στο Δημόσιο και σε άλλη απασχόληση/εργασία που υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, δικαιούται να λάβει τη σύνταξη του μόνο μετά τη λύση της υπαλληλικής του σχέσης.

Προθεσμία και εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν θέλουν να έχουν μείωση λόγω απασχόλησης

α. ο ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλει συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης συνταξιοδότησης, που αφορά στο χρόνο ασφάλισης στο δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης (εκτός Δημοσίου) μέχρι 31.10.2018 και η συνταξιοδότηση αρχίζει με βάση την πρώτη υποβληθείσα αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που συνεχίζεται η εργασία ή η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή λόγω απασχόλησης μέχρι 31.10.2018.

β. ο ασφαλισμένος, κατ’ εξαίρεση, μπορεί
να ανακαλέσει την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, με σχετική αίτηση μέχρι 31.10.2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close