Κανόνες ανάκλησης διοικητικών πράξεων

Η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης απαιτεί την διατήρηση της ευμενούς για τον καλόπιστο διοικούμενο πράξης. Οι ευμενείς πράξεις ανακαλούνται μόνο σε εύλογο χρονικό διάστημα και μόνο για αποδεδειγμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος. ( ΣτΕ Ολομ. 2403/97 ΕΔΚΑ 1998,/155) . Σύμφωνα με το άρθρο μόνο του ΑΝ. 261/1968 εύλογο διάστημα κατά τα παραπάνω ορίστηκε η πενταετία.

Επίσης, η γενικές αρχές περί ανάκλησης των διοικητικών πράξεων δεν επιτρέπουν στη διοίκηση να ανακαλεί μετά την πάροδο του ευλόγου διαστήματος τις πράξεις της, από τις οποίες γεννήθηκαν δικαιώματα σε καλόπιστους διοικούμενους , ενόψει και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών . Για την ταυτότητα του λόγου , γίνεται δεκτό ότι οι ίδιες γενικές αρχές δεν επιτρέπουν στη διοικηση να αιφνιδιαζει τον καλόπιστο διοικούμενο, ακόμα και όταν εγκαίρως διαπιστώνει λόγο ανάκλησης ευμενούς διοικητικής πράξης ( γεγονός που βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωσή μου) , αλλά εντούτοις αδρανεί επί μακρό χρονικό διαστημα χωρίς να εκδίδει ανακλητική πράξη , δημιουργώντας έτσι στον διοικούμενο την εύλογη πεποίθηση της διατήρησης της πράξης σε ισχύ .

Συνεπώς, η μετά πάροδο μακρού χρόνου έκδοση ανακλητικής της ευμενούς για τον διοικούμενο πράξης , συνιστά κατά παράβαση των ανωτέρω διοικητικών αρχών , περίπτωση υπέρβασξς του εύλογου χρόνου , εντός του οποίου μπορούσε η διοίκηση να ανακαλέσει την διοικητική πράξη ( ΣτΕ 370/2008)

Εξάλλου, προκειμένου περί διοικητικών πράξεων με τις οποίες απονέμονται περιοδικές παροχές σε διοικούμενους που τελούν σε καλή πίστη , επιτρέπεται η ανάκληση, μόνο για τον εφεξής χρόνο και υπό την προϋπόθεση ότι από της εκδόσεως της ανακαλούμενης διοικητικής πράξεως δεν έχει παρέλθει το εκάστοτε εύλογο χρονικό διάστημα ( ΣτΕ 2655/1990, ΣτΕ 859/1998)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close