Στην περίπτωση των τριτέκνων, το όριο ηλικίας «συνδέεται» άμεσα με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής για τους τρίτεκνους δημοσίους υπαλλήλους:
- Γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Η θεμελίωση γίνεται με 20ετία και η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν μόνον για όσους άντρες ήταν χήροι ή διαζευγμένοι και είχαν την επιμέλεια των τέκνων.
- Άνδρες και γυναίκες που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011. Η «έξοδος» γίνεται με 21 έτη ασφάλισης, σε ηλικία 52 ετών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 20ετίας.
- Άνδρες και γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα το 2012. Η σύνταξη καταβάλλεται με 23 έτη ασφάλισης σε ηλικία 55 ετών. Πρέπει επίσης να τονιστεί πως η θεμελίωση γίνεται με 20 έτη ασφάλισης.
- Άνδρες και γυναίκες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2013. Απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και του 65ου έτους.
Από την παράθεση των ανωτέρω στοιχείων, καθίσταται εύληπτο ότι οι δυο αυτές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων μπορούν ακόμη και την ύστατη στιγμή να κόψουν το νήμα της συνταξιοδότησης, εφόσον προβούν σε έγκαιρες και ορθά μελετημένες επιλογής. Η σωστή υπαγωγή των ασφαλιστικών δεδομένων στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά και η προσεγμένη συμβουλευτική σε θέματα εξαγοράς ετών ασφάλισης αποτελούν εχέγγυο για μια έγκαιρη διαφυγή από τον εγκλωβισμό σε αυξημένα όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης που δυσχεραίνουν την έξοδα από την υπηρεσία