ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
“Πάνω από όλα η ταμειακή επιβίωση”
Θα κομίσει «γλαύκας εις Αθήνας» όποιος πει ότι η κατάσταση στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι δραματική. Επίσης, όσοι έχουν απογοητευτεί από όσα έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Εργασίας για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, μάλλον δεν πρέπει να βιάζονται να αφεθούν σε αυτό το συναίσθημα. Ας περιμένουν μέχρι να γίνουν μέρος της εξίσωσης και οι επιθυμίες των δανειστών. Το πιο πιθανόν, με βάση την λογική, είναι να επικρατήσουν ακόμα πιο δυσμενείς ρυθμίσεις.
Ας προσπαθήσουμε όμως να προσεγγίσουμε το θέμα λογικά και όχι συναισθηματικά. Βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης κατάστασης, η θέασή της υπό το φως του ρεαλισμού ή ακόμα και της «αποδοχής του αναπόφευκτου» κάποιες φορές.
Η αλήθεια είναι μία. Όσα έγιναν, έγιναν. Όλα όσα ζυμώνονται όμως αυτήν την στιγμή, έχουν ως γνώμονα μία και μόνη αδήριτη ανάγκη. Την ταμειακή επιβίωση των ταμείων ή αν θέλετε του ενός εναίου ταμείου ( με όποιες εξαιρέσεις ) που δρομολογείται να δημιουργηθεί και την ελάφρυνση του οικονομικής συνεισφοράς του Δημοσίου στη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών παροχών. Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης πρέπει να εισπράξουν, γιατί βρίσκονται στο όριο της παύσης πληρωμών πολλές περιπτώσεις.
Το πως όλα τα παραπάνω καθορίζουν τις επιλογές του νομοθέτη και των ερμηνευτών και εφαρμοστών εν τέλει των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων ( που πέρασαν με τον νόμο του Αγούστου και αύξησαν τα όρια ηλικίας ένα τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων), φαίνεται ανάγλυφα στην περίπτωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία στις συντάξεις του Δημοσίου, που αποτελούν σημαντικές ανατροπές των όσων ίσχυαν, αλλά εξηγούνται ( όχι δικαιολογούνται), αν τα εντάξουμε στην παραπάνω λογική.
- Με βάση και την τελευταία εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , η οποία ήλθε στην δημοσιότητα, επιβεβαιώνεται ότι στις μειωμένες συντάξεις Δημοσίου δεν ισχύει το ανώτατο όριο μείωσης του ποσού της σύνταξης που ισχύει για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και είναι στο 30 % ( μαζί με την έξτρα μείωση 10 % που ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 19.8.2015 ) . Αντιθέτως, στο Δημόσιο όσα περισσότερα χρόνια απέχει ο δικαιούχος μειωμένης σύνταξης από τον χρόνο πλήρους συνταξιοδότησης, τόσο ανεβαίνει το ποσοστό της μείωσης, μπορώντας να ξεπεράσει ακόμα και το 50 % ( χωρίς να υπολογίζουμε και την έξτρα μείωση 10% που προαναφέραμε). Με λίγα λόγια αυτό καθιστά τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο απαγορευτικές! Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός των νέων ρυθμίσεων και με αυτήν την στενή ερμηνεία τους για τους δημοσίους υπαλλήλους θα επιτευχθεί! Θα αποθαρρυνθούν πλήρως όσοι σκόπευαν να φύγουν πρόωρα.
- Ένα δεύτερο σημείο που χρήζει προσοχής είναι το εξής. Με βάση τον νόμο 4336/2015, ο οποίος αύξησε σημαντικότατα τά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μια πληθώρα ασφαλισμένων, εισάγοντας τους «περιβόητους» πλέον Πίνακες 1 και 2, η ηλικία συνταξιοδότητης απομακρύνεται πάρα πολύ για όσους δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοσότησης με τουλάχιστον 35 χρόνια υπηρεσίας ή ασφάλισης! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αποτελεί μονόδρομο για όσους δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι τα 67 τους για να συνταξιοδοτηθούν, την εξαγορά πλασματικών ετών ( στρατού, τέκνων, σπουδών κλπ). Ιδιαίτερα στο Δημόσιο, μέχρι σήμερα η εξαγορά αυτή γινόταν με χαμηλό ποσοστό επί των αποδοχών του υπαλλήλου ( 6,67 %) και συνέφερε σε σχέση με άλλα ταμεία. Όταν ψηφιστεί όμως ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, το ποσοστό για την εξαγορά σε όλα τα ταμεία, θα αυξηθεί και ιδαίτερα για το Δημόσιο θα εκτοξευθεί, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, φτάνοντας το 20% ! Επομένως, μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου, που θα βασιστεί στο προσχέδιο Κατρούγκαλου, όσοι χρειάζονται και σκοπεύουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι ( για τους λόγους που προαναφέρθηκαν) πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις για να προλάβουν να υπολογιστεί το ποσό της εξαγοράς, με το ευνοϊκότερο αυτό ποσοστό! Σε κάθε περίπτωση, εξαγορές πλασματικών σημαίνουν έσοδα για τα ταμεία, είτε με τη μορφή εφάπαξ καταβολής, είτε με τη μορφή παρακράτησης του ποσού από τις συντάξιμες αποδοχές των συνταξιούχων.
- Ας βάλουμε δίπλα στα παραπάνω και την επικείμενη μείωση στο μέρισμα που αποδίδει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε ποσοστό περίπου 30% και σχηματίζουμε μια πλήρη εικόνα. Δεν αναφερόμαστε καν στο εφάπαξ, για το οποίο θα επανέλθουμε με ιδαίτερη αναφορά.
Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν πολλά διλήμματα ην επόμενη περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι για μια μεγάλη κατηγορία τους, ,τους εκπαιδευτικούς, έρχεται ο Απρίλιος, όπου λαμβάνουν χώρα οι παραιτήσεις για όσους συνταξιοδοτούνται.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε, ότι για όσους υπαλλήλους αντέχουν και θέλουν να παραμείνουν στην δουλειά , πλέον η συμπλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας και της ηλικίας των 60 δεν θα αποτελεί φράγμα. Με τροπολογία που πέρασε, πλέον θα μπορούν να παραμείνουν εργαζόμενοι έως και τα 67 τους.