Στην έντυπη έκδοση της κερκυραϊκής εφημερίδας Corfu Free Press που μόλις κυκλοφόρησε, ο διευθύνων δικηγόρος των Γραφείων μας, Ιωάννης Μαυρωνάς και ο συνεργάτης μας δικηγόρος Γεώργιος Κουτσούκος (Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών και ειδικός σε θέματα Συνταξιοδοτικού Δικαίου), υπογράφουν ένα κείμενο με ερωτήσεις και απαντήσεις – κλειδιά στα θέματα συνταξιοδότησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εν γένει των Δημοσίων Υπαλλήλων .
Τις ερωτοαπαντήσεις αυτές αναδημοσιεύουμε στον ιστότοπό μας σε συνέχειες, για να ενημερωθούν για καίρια ζητήματα οι πελάτες μας και κάθε ενδιαφερόμενος:
Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν έναν σημαντικότατο κλάδο ασφαλισμένων, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με φημολογίες, προβλέψεις και εκτιμήσεις σχετικά με το ασφαλιστικό τους μέλλον. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας.
Η χρονική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα έντονη ρευστότητα σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, επιτάσσει την αυξημένη επιφυλακή, αλλά και την εγρήγορση σε θέματα που άπτονται του εργασιακού και ασφαλιστικού status κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος βιώνει καθημερινά μεγάλες ανατροπές και συνθήκες αβεβαιότητας στο περιβάλλον απασχόλησής του. Αναφερόμαστε κυρίως στον κλάδο των εκπαιδευτικών εν προκειμένω, λόγω του χρονικού σημείου στο οποίο βρισκόμαστε , που φέρνει έναν μεγάλο αριθμό από αυτούς ενώπιον μιας κομβικής επιλογής. Πιο συγκεκριμένα , στα τέλη Απριλίου, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συνταξιοδότηση, ήτοι την παραίτησή τους.
Προς τούτο, θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε κατωτέρω χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις, οι οποίες σκοπό έχουν να ενημερώσουν, να προβληματίσουν, αλλά και να καθοδηγήσουν τον εκπαιδευτικό στη λήψη καίρων αποφάσεων επί της συνέχισης ή μη της υπαλληλικής του σχέσης. Παρότι οι παρακάτω ερωτοαπαντήσεις θα φανούν πιο άμεσα χρήσιμες σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς (λόγω της προθεσμίας για παραίτηση που αναφέραμε παραπάνω), μόνο οι ερωτοαπαντήσεις 1 και 2 αναφέρονται αποκλειστικά σε αυτούς. Οι υπόλοιπες ( 3-13) βρίσκουν εφαρμογή στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων , διευκρινίζοντας σε αδρές γραμμές έννοιες και όρους – κλειδιά στο σύστημα του ασφαλιστικού δικαίου των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα.
Ερωτήματα 1-4
1. Πότε πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις παραίτησης στο τρέχον διδακτικό έτος;
Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου 2015, θα υποβληθούν αιτήσεις και θα λυθεί αυτοδίκαια η υπαλληλική σχέση με το τέλος του διδακτικού έτους 2014-2015 και συγκεκριμένα στις 1-7-2015, (τελευταία ημέρα εργασίας και τακτικής μισθοδοσίας η 30-6-2015). Τα ανωτέρω ισχύουν, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο αιτών εκπαιδευτικός δεν αναιρέσει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός που δικαιούται, την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου του 2015.
2. Πότε θα λάβει χώρα η προκαταβολή της σύνταξης;
Η ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής σύνταξης θα γίνει αναδρομικά από την επομένη της λύσης της υπαλληλικής σχέσης και συγκεκριμένα από 01/07/2015.
3. Ποιός θεωρείται “παλαιός” και ποιός “νέος” ασφαλισμένος στο Δημόσιο;
Παλαιός ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος, ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μέχρι 31-12-1992.
Νέος ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, από 1-1-1993 και μετά. Στην έννοια των κατά τα ανωτέρω ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης περιλαμβάνονται και αυτοί των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των Κρατών στα οποία έχουν επεκταθεί οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για την ασφάλιση των εργασιακά μετακινούμενων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελβετία, Νορβηγία κ.λ.π.).
4. Πότε αρχίζει η συντάξιμη υπηρεσία του τακτικού (μονίμου) υπαλλήλου;
Το συντάξιμο της τακτικής υπηρεσίας του μονίμου υπαλλήλου αρχίζει από την ημεροχρονολογία δημοσίευσης της πράξης του διορισμού του στο ΦΕΚ ή από την ημεροχρονολογία ανάληψης υπηρεσίας εφόσον αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την παρέλευση ενός και πλέον μηνός από την δημοσίευση της πράξης του διορισμού στο ΦΕΚ.