Στην έντυπη έκδοση της κερκυραϊκής εφημερίδας Corfu Free Press που μόλις κυκλοφόρησε, ο διευθύνων δικηγόρος των Γραφείων μας , Ιωάννης Μαυρωνάς και ο συνεργάτης μας δικηγόρος Γεώργιος Κουτσούκος (Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών και ειδικός σε θέματα Συνταξιοδοτικού Δικαίου), υπογράφουν ένα κείμενο με ερωτήσεις και απαντήσεις – κλειδιά στα θέματα συνταξιοδότησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εν γένει των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Τις ερωτοαπαντήσεις αυτές αναδημοσιεύουμε στον ιστότοπό μας σε συνέχειες, για να ενημερωθούν για καίρια ζητήματα οι πελάτες μας και κάθε ενδιαφερόμενος:
Ερωτήματα 5-8
5. Πότε λαμβάνει χώρα η “θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος” στο Δημόσιο;
Για τη θεμελίωση δικαιώματος στο Δημόσιο, απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας, η οποία, σε συνδυασμό με το έτος συμπλήρωσής της, δίνει τη δυνατότητα σε άνδρες και γυναίκες να συνταξιοδοτηθούν με το αντίστοιχο όριο ηλικίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των 25 ετών, τόσο ο χρόνος που διανύεται στο Δημόσιο, όσο και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα, με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.
6. Τι ισχύει σχετικά με την αναγνώριση πλασματικών ετών;
Oι νέοι «πλασματικοί» χρόνοι (τέκνα, σπουδές κλπ) αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λπ.)
7. Τι σημαίνει συνταξιοδότηση, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (Α.Ο.Η);
Νοείται η δυνατότητα αποχώρησης του/της υπαλλήλου από την Υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση συγκεκριμένου συντάξιμου χρόνου ή χρόνου ασφάλισης, κατά περίπτωση (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), οπότε η σύνταξη καταβάλλεται αμέσως χωρίς να είναι απαραίτητη η συμπλήρωση συγκεκριμένου ορίου ηλικίας.
Η ρύθμιση αυτή αφορά κατά κανόνα τους μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένους του Δημόσιου (περίπτωση 35ετίας), αλλά κα τους ασφαλισμένους μετά την 01/01/1983 (περίπτωση 37ετίας)
Στις περιπτώσεις αυτές η αποχώρηση του/της υπαλλήλου και η συνταξιοδότησή του Α.Ο.Η. δεν επιφέρει μείωση της σύνταξής του αφού δεν συνιστά πρόωρη συνταξιοδότηση (η σύνταξη υπολογίζεται βάσει της συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας.
8. Τι σημαίνει μειωμένη / πρόωρη σύνταξη;
Νοείται η δυνατότητα που παρέχεται στον/στην υπάλληλο, που έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, για καταβολή της σύνταξής του/της κατά πέντε (5) κατ’ ανώτατο όριο χρόνια πριν τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας με την ανάλογη όμως μείωση της σύνταξης (ποινή) το ύψος της οποίας εξαρτάται από το πόσο νωρίτερα από την ημερομηνία συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας θα ασκηθεί το δικαίωμα αυτό.